Oljen ali lakiran parket?


Večna dilema.

Ko v svoj dom vgradiš parket oziroma, ko zbrusiš obstoječega, je treba zanj izbrati primerno zaščito. To je seveda pomembna odločitev. Lahko se odločite za nanos laka na površino parketa ali pa za oljni premaz, ki prodre globoko v parket.


Prednosti oljenega parketa

Večina olj prodre globoko v parket, se tam delno strdi in na ta način globinsko ščiti parket. Čeprav oljen parket nima leska kot lakiran, da lesu bogat in naraven izgled, ki se še posebej poda eksotičnemu ali starinskemu videzu. Prav tako se olje ne more oluščiti ali razpokati, kot se to lahko zgodi pri lakiranem parketu. Škodo na oljenem parketu lahko popravite kar sami. Poškodovan del parketa se rahlo pobrusi ter po koncu nanese sloj olja, da se popravljen del parketa znova zlije s celoto. Oljen parket pa je tudi bolj topel na otip in praske so na njem manj vidne.


Slabosti oljenega parketa

Oljen parket je malo težje sproti vzdrževati, saj ga ne smemo pomivati le z vodo. V vodo za pomivanje je treba dodati posebno milo za oljen parket. Če se nam na oljenem parketu kaj polije in tega dlje časa ne opazimo, bo madež zbledel šele po nekaj mesecih. Oljen parket zahteva bolj pogosto vzdrževanje zato je treba parket ponovno naoljiti na 2-3 leti. A pravilno vzdrževan oljen parket je zelo trpežen. Na Blejskem gradu je v enem letu 340 000 obiskovalcev, ob tem pa parket oljimo enkrat letno in parket je v odličnem stanju, o čemer se lahko prepričate sami.


Prednosti lakiranega parketa

Lak se nanese na površino parketa v treh ali štirih nanosih, pred vsakim nanosom pa je treba parket pobrusiti. Če je lak v dobrem stanju, uspešno ščiti pred manjšimi udarci ter pred razlitjem tekočin po njem, saj prepreči, da bi se te vpile globoko vanj. Med drugim pa lak tudi zapolni pore na površini lesa in s tem prepeči, da bi se v njih nabiral prah, kar olajša čiščenje. Kakovosten lak drži 10 let ali več. Lak ima lahko sijaj, visoki sijaj ali pa je mat. Ultramat lakiran parket pa lahko izgleda kot oljen parket.


Slabosti lakiranega parketa

Lakiran parket je lažje vsakodnevno vzdrževati, a v primeru, da pride do poškodbe, le te ne morete odpraviti kar sami. Pri večjih poškodbah je treba odstraniti lak povsod, ne le na poškodovanem delu ter ga nato ponovno polakirati, saj bi se v primeru lokalnega lakiranja poznal madež. Lakiran parket je žal bolj občutljiv na praske in poškodbe, saj lak razpoka.