NAVODILO ZA UPORABO IN VZDRŽEVANJE NOTRANJIH VRAT

 

 

1.            NAMEN UPORABE IN KLIMATSKI POGOJI

Vrata pravilno opravljajo svojo funkcijo v primeru, ko so namenu primerno izbrana in so pravilno montirana. Notranja vrata so namenjena vgradnji v suhe prostore s sobno temperaturo (19 do 23 °C) in z vlažnostjo zraka med 40% in 60% ter manjšimi klimatskimi razlikami.


V primeru, da so vrata izpostavljena dodatnim vplivom okolja (bližnji vir toplote, direktna sončna svetloba, vlažilci zraka in podobno) ne garantiramo za ravnost in za spremembo barvnega tona vrat.
Notranja vrata imajo mehansko odpornost razreda 1 po SIST EN 1192.

Metoda preizkušanja vratnih kril po SIST EN 1121:

Topla stran                             Hladna stran

Klimatska kategorija A                          23°C in 30% RZV                  18°C in 50% RZV

Klimatska kategorija B                          23°C in 30% RZV                  13°C in 65% RZV

Klimatska kategorija C                          23°C in 30% RZV                  3°C in 85% RZV

Klimatska kategorija D                          23°C in 30% RZV                  -15°C

 

 

Zahteve in klasifikacija za vratna krila po SIST EN 12219:

Zavitost                         Vzdolžna usločenost       Prečna usločenost

Razred 0                         Ni zahtev                       Ni zahtev                      Ni zahtev

Razred 1                         8  mm                           8 mm                            4 mm

Razred 2                         4 mm                            4 mm                            2 mm

Razred 3                         2 mm                            2 mm                            1 mm

 

 

2.             SKLADIŠČENJE

Notranja vrata se skladiščijo v temnem in suhem prostoru z relativno zračno vlago od 40% do 60%, na ravnem

podstavku, ki je dvignjen od tal. Lahko so zložena pokončno, vendar podložena in podprta, tako da je preprečeno navlaževanje in krivljenje.

Sončna svetloba povzroča obarvanje furnirja, zato je v primeru skladiščenja v svetlem prostoru potrebno furnirana vratna krila zaščititi s temnim prekrivalom, propustnim za zrak in vlago.

 

 

3.             MONTAŽA

Vrata se montirajo v suhe prostore z relativno zračno vlago med 40% in 60%. Pozor pri novozgrajenih objektih, ki jih je potrebno pred montažo ustrezno osušiti in nato redno zračiti.

Vrata lahko montirate sami, vendar s tem za montažo odgovarjate sami

 

 

4.             VZDRŽEVANJE

Za čiščenje površine zadostuje brisanje s čisto krpo, ki ne pušča vlaken. Pri močno zamazani površini se čisti z vlažno krpo in mlačno vodo. Lahko se uporabi blago čistilno sredstvo, če to ne vsebuje abrazivnih ali alkaličnih delcev. Vlažna vrata se morajo na koncu obrisati do suhega.

 

 

Ob neupoštevanju navodil za uporabo in vzdrževanje notranjih vrat garancija ne velja.
NAVODILA ZA UPORABO IN VZDRŽEVANJE IZGOTOVLJENEGA DVOSLOJNEGA PARKETAProizvod, ki ste ga kupili, je izgotovljen dvoslojni parket. Zgornji sloj je iz plemenitega lesa in je lepljen na spodnji nosilni sloj, ki je iz vodoodporne vezane plošče iz skandinavske breze. Sloji so med seboj lepljeni s PU lepilom. Zgornji sloj je sedemkrat lakiran z UV akrilnim lakom, ki je izredno odporen na abrazijo in UV stabilen (ne rumeni) in je popolnoma ekološki, saj ne vsebuje formaldehida in strupenih substanc. Parket je lahko tudi oljen ali nelakiran in se ga vgrajenega olji ali lakira.


Dimenzije parketa in debelina so napisane na embalaži in so lahko leve in desne v krajšem formatu, dolžina je mnogokratnik širine, kar pomeni, da se lahko sestavi v kvadrat. Na embalaži je prav tako napisana parketna vrsta, kvaliteta (klasa) in količina v m2.


Polaganje se lahko izvaja na vsako strokovno izvedeno talno konstrukcijo, med katere spadajo: star pobrušen parket, keramične ploščice, anhidridni estrih, liti asfalt, podlaga iz iverne, vezane ali OSB plošče, pluta in suhomontažni estrihi. Podlaga mora biti ravna čvrsta, brez večjih razpok, čista in suha, ter brez mastnih madežev ali ostankov lepila. (kvaliteto podlage se ugotavlja pred polaganjem parketa). Polaganje parketa se izvaja z lepljenjem parketnih deščic na podlago, kar naj izvaja le strokovno usposobljena oseba. Spoj peresa in utora se ne lepi.


Za lepljenje parketa na podlago se lahko uporabi le specialno eno- ali dvokomponentno poliuretansko lepilo, ali lepila na osnovi umetnih smol, ki ne vsebujejo vode in so primerna za lepljenje izgotovljenega parketa. Optimalna temperatura v času polaganja parketa je od 18 do 20 OC. Pri polaganju parketa veljajo izključno navodila proizvajalca lepila, za točnost katerih ne prevzemamo nikakršne odgovornosti. Proizvajalec parketa ravno tako ne prevzema nikakršne odgovornosti za izbiro nepravilne tehnike izvajanja in izbiro lepila.


Izgotovljen dvoslojni parket je izredno primeren za polaganje na talno gretje, ki je namenjeno dogrevanju prostora. Stalna temperatura tal ne sme nikoli preseči 27 OC, priporočamo pa maksimalno temperaturo 25 OC.

Pri polaganju parketa na talno ogrevanje se še posebej posvetujte s strokovnjakom, saj je potrebno vzpostaviti režim talnega ogrevanja in izvesti poseben protokol pred polaganjem parketa, ki ga dogovorita polagalec parketa in izvajalec talnega ogrevanja. Proizvajalec pri tem še posebej opozarja, da ni priporočljivo polaganje bukve, javorja in gabra na talno ogrevanje, kar je pogojevano z lastnostmi obnašanja in so tipične lastnosti posamezne lesne vrste, ki lahko povzroča prekomerno nastajanje odprtih fug in koritavosti parketa. Parket se mora polagati pri izklopljenem talnem gretju.


Človek se najbolje počuti pri prostorski klimi cca. 20 OC in 50 – 55 oziroma 60% relativni zračni vlagi. Dvoslojni parket je s takšno prostorsko klimo tehnično usklajen. V kolikor so odstopanja od zgoraj navedenih vrednosti prevelika, lahko pride do nastajanja fug, oziroma do konkavnosti, oziroma konveksnosti parketa, ali celo mehanskih poškodb (pokanje masive, razplastitev parketa). V prostoru je zato potrebno zagotoviti relativno zračno vlago 45 - 55 %. Relativna zračna vlaga med 30 in 70% se lahko tolerira le za zelo kratek čas.


V času kurilne sezone je zračna vlaga v prostoru še posebej nizka. Opozarjamo, da lahko ekstremni pogoji prostorske klime npr. relativne zračne vlage cca. 25 - 30% v kurilni sezoni povzročijo koritavost in razpoke na površini lesa, lahko pa tudi nastopi razplastitev - prične odstopati plemeniti vrhni del (masiva). Da bi to preprečili, je potrebno v času kurilne sezone paziti, da klimatski pogoji v prostoru vsaj približno odgovarjajo normalnemu področju tolerance. Če se zrak segreva, njegova relativna vlaga v prostoru hitro pada, kar je lahko vzrok za razsušitev parketa (nastajanje razpok, "fug" in koritavost parketa). To se lahko regulira s postavitvijo aparata za vlaženje prostora, ali postavljanje zelenja v prostor.

Pri uporabi talnega gretja je potrebno postopoma tako dvigovati, kot tudi spuščati temperaturo ogrevalne vode v sistemu, in sicer ne več kot 5 OC na dan. Maksimalna temperatura ogrevalne vode v sistemu ne sme v nobenem primeru preseči 45 OC. Zelo pomembno je tudi, da stalna temperatura površine parketa ne prekorači 25 OC.


Les je naraven material in je občutljiv na vpliv vlage in temperature, zato priporočamo, da se ga po postavitvi premaže s sredstvom na bazi voska, ki bi zatesnil eventualne razpoke in spoje, skozi katere bi lahko prišla voda ali vlaga.


Za normalno čiščenje parketa v gospodinjstvu zadostuje čiščenje z rahlo navlaženo krpo (opozorilo: preveč vlage lahko privede do nabrekanja parketa), parket pa mora biti predhodno namazan z voščeno emulzijo. Kakršno koli razlitje tekočine po parketu je potrebno takoj pobrisati. Topila in amonijak lahko poškodujejo lakirano površino.


Za preprečevanje poškodb lakirane ali oljene površine je potrebno pod noge stolov, miz in premičnega pohištva pritrditi podložke iz klobučevine oziroma na delavnih mestih pod stoli uporabiti prozorno polikarbonatno folijo. Stoli s koleščki pa morajo biti opremljeni s koleščki iz sive gume in v nobenem primeru ne iz kovine ali plastike.

V primeru poškodbe parketa ga je potrebno ponovno brusiti in lakirati, ne priporoča pa se ponovno lakiranje brez predhodnega brušenja obstoječega laka.NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE OLJENEGA PARKETAOljeni parketi zahtevajo posebno nego. Najprej je potrebno dobro očistiti prah, kar storimo z normalno metlo na ščetine ali pa s sesalcem za prah. Zelo priporočljivo je tudi, da se pobriše še z antistatično krpo, ki nase povleče ostanke prahu.

Priporočljivo je tudi čiščenje tal z vlažno krpo, ki smo jo predhodno navlažili z vodo in proizvodom SOAP.OIL ali SAPONE (glede uporabe upoštevati tehnična navodila proizvoda). Nikakor se ne sme za čiščenje uporabljati alkohola, amonijaka ali ostalih čistil za  tla. Pomembno je, da je krpa, s katero čistimo, dovolj ožeta, da ne pride v stik s parketom prevelika količina vode. Prav tako se ne priporoča, da se uporabljajo pripomočki kot npr. ťmopŤ.


V kolikor bi želeli imeti izgled parketa identičen lakirani površini (svilnati mat), priporočamo nanos proizvoda ťCERAŤ (tekoči vosek za vzdrževanje oljenega parketa). Po končanem postopku je potrebno parket zloščiti strojno z belim padom.

Glede na obremenjenost prostora se na tri do dvanajst mesecev opravi periodično oljenje, vendar priporočamo, da to izvede strokovnjak.


Zgoraj navedena priporočila so zasnovana na podlagi naših izkušenj iz prakse. Glede na to, da so lahko resnični pogoji zelo različni, se iz naših priporočil ne more zahtevati nobena jamstva ali odškodninski zahtevki.

 

Za morebitna tehnična vprašanja smo vam na voljo.
NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE VINILNIH TALNIH OBLOG


Za čiščenje umazanije, kot je npr. pesek in prah, uporabljajte sesalnik z mehkim nastavkom, mehko metlo ali krpo. Na vhode namestite kvaliteten predpražnik, ki preprečuje vnos peska na talno oblogo.

Noge stolov, miz in ostalega pohištva, ki točkovno pritiskajo na talno oblogo, morajo biti opremljeni s klobučevinastimi podložkami, ki pa morajo biti prilepljene in ne pritrjene z žeblji. Ne premikajte pohištva tako, da ga vlečete, ampak ga dvignite in prestavite.

Tla pomivamo z vlažno, a ne mokro krpo. Po potrebi odstranite madeže z nizko penečim alkalnim čistilom. Ne uporabljajte agresivnih čistil in/ali čistil, ki vsebujejo topila ali glicerin. Zlasti prekomerno doziranje lahko poškoduje površino. Obvezno upoštevajte navodila proizvajalca na embalaži čistila.