Lepa notranja vrata so ena izmed tistih stvari, ki občutno vplivajo na stil vašega doma. Večina vrat je neopaznih, lahko pa dramatično vplivajo na izgled sobe. Veliko ljudi kupi ali najame stanovanje v katerem so vrata že vgrajena, zato nanje niti nismo toliko pozorni. A notranja vrata so ključen element hiše, v katere je treba vložiti kar nekaj domišljije. V kolikor prenavljate stanovanje ali pa bi radi le popestrili izgled sobe potem je izbira vrat pomemben korak. Stil, materiali, način odpiranja in zvočna izolacija so le nekatere stvari na katere moramo biti pozorni pri nakupu.


Stil vrat močno vpliva na dizajn vašega doma. Lahko kombiniramo in eksperimentiramo, kar naredi dom bolj zanimiv in vznemirljiv, vendar je treba paziti, da ohranimo neko mero podobnosti med elementi, drugače pride do prevelike zmešnjave. Paziti je treba na velikost in toplino sobe. Masivna in slikovita vrata lahko prevladaja v premajhni sobi in jo zato naredijo manjšo namesto večjo.


notranja vrata


Ko naročamo in prilagajamo vrata se odločamo med levim ali desnim odpiranjem. To določa položaj kljuke in tečajev, ter v katero smer bodo vrata zamahnila ko jih odpremo. Stran na kateri so tečaji, ko vrata odpremo proti nam določa smer odpiranja. Na primer, če so tečaji na desni strani vrat, ko jih odpremo proti nam, so to vrata z desnim odpiranjem. Idealno je, da naj se vrata nikoli ne bi odpirala v hodnik ali koridor, zato imejte to v mislih, ko načrtujete smer odpiranja.


Okvir vrat lahko hitro zniža vrednost dragim in lepim vratom. Uporaba poceni materialov za izdelavo okvirja in razne bližnjice med izdelavo lahko kasneje vodijo do poškodb na vratih, kar nas na dolgi rok lahko stane celo več. Vrata se lahko kupi z okvirjem ali pa brez. Vrsta okvirja lahko vrata poudari ali pa ohrani njihov minimalistični stil, paziti pa moramo, da vrata le dopolnjuje in ne izstopa preveč.


Vrste vrat:

Lesena vrata, katerih okvir je iz iverne plošče in lesena vrata kjer je okvir iz masivnega lesa, so najbolj pogosta vrata v zadnjih letih. Uporabimo lahko navadne tečaje ali pa bolj priljubljene skrite tečaje, saj se le teh ne vidi ko so vrata zaprta. Zadnje čase pa so moderna tudi skrita vrata. To so vrata, ki nimajo robov ali okvirja. Izgledajo, kot da se odpira del stene.


Notranja vrata


Drsna vrata so ponavadi lesena, steklena ali obložena z ogledalom. Taka vrata se večinoma uporabljajo za vhodne garderobe ali pa takrat, ko želimo da zavzamejo malo prostora, saj se le pomaknejo ob steni. Vodila takih vrat so lahko vidna ali pa celo nevidna. Lahko pa se odpirajo tudi v steno in tako zavzamejo še manj prostora.


Notranja vrata


Zložljiva vrata, ponavadi enojno ali dvojno prepognjena. Med odpiranjem se zložijo na eno stran. Ponavadi se uporabljajo za garderobe, likalne sobe, pralnice, shrambe in ostale manjše prostore.


Dvokrilna vrata, kjer se vsako krilo odpre v svojo stran so bila originalno na skednjih kmetij, nato pa so se sčasoma prenesla tudi v notranja vrata, tako zunanja kot notranja. So odlična za sobe z bolj rustikalnim izgledom.


Pri nas prodajamo kvalitetna vrata, ki so izdelana le iz masivnega lesa. Izbirate lahko med več kot 4000 različnimi tipi vrat. V kolikor pa imate specialne želje, vam jih naredimo po meri.