Kopalnica se je v zadnjem desetletju bistveno spremenila, tako po prostorski ureditvi kot po njeni opremljenosti. Poleg tega, da služi kot prostor za vzdrževanje osebne higiene, nam omogoča tudi relaksacijo in razvajanje. Z leti torej postaja vse večja in služi večim namenom. Kopalniška oprema je zasnovana celostno, vključno s talnimi oblogami, osvetlitvijo in stensko keramiko.


Med tistmi najbolj opaznimi novostmi pa je tudi uporaba lesa v kopalnicah. Ni uporabljen le za omarice in pulte temveč tudi kot talna obloga, kar je pred časom veljalo za totalen nesmisel. Les in vlaga že po logiki nista šla skupaj in vlaga gre s kopalnico žal z roko v roki. Večina še vedno prisega izključno na keramiko v kopalnici, a lesen pod je lahko ob pravi izbiri in dobri izvedbi zelo prijeten na pogled, med drugim pa tudi praktičen. Po njem lahko hodimo bosi, saj je za razliko od keramike topel na dotik.


Parket v kopalnici


Les kot naravni material je živ in ves čas v gibanju. Odziva se na fizikalne pogoje. Vsem so znane manjše špranje v parketu tekom zimskega obdobja, ko delež vlage v zraku pade, les pa se zato skrči. Ali pa, če pozabimo pobrisati lužo na parketu in ta spremeni barvo ali se celo nekoliko napihne. Vsi te pojavi so v večji meri seveda reverzibilni, vendar manjši kot so, bolj je parket ustrezen za polaganje v ekstremnejših pogojih, kot je naprimer kopalnica. Edin izmed odpornejših lesov je tik (teak) oziroma najbolj kakovosten tikov les, navtični tik, ki se že stoletja uporablja na ladijskih palubah, saj je odporen na vlago. Prednost tika je v gostoti lesa, zaradi česar je tako odporen na vlago.Vsebuje pa tudi ogromno lastnih zaščitnih olj. Druge drevesne vrste, ki so tudi primerne pa so: iroko, merbau, mahagonij, bubinga, afriški doussie, afrormosia, azijski in afriški padauk. Izbira postane lažja, če se odločimo za večslojni parket, saj je zaradi več slojev krčenje in raztezanje manjše. Obstajajo pa tudi evropske vrste lesa, ki so termično obdelane in zato primerne za v kopalnico. Pri taki obdelavi se porušijo naravne lastnosti lesa in tak les ne vpija več vlage, zaradi poškodovane celične stene.


Parket v kopalnici polagamo z lepili odpornimi na vlago, ki so lahko dvokomponentna oz. enokomponentna poliuretanska (PU) lepila. Pred njihovim nanosom pa podlago izravnamo in večkrat namažemo s specialnim PU premazom, ki omogoči dober oprijem lepila in vodotesnost podlage. Parketnice imajo daljše pero kot utor, pri polaganju nastale 5 mm rege pa zapolnimo s PU elastično polnilno maso tipa nautic, navadno v črni barvi. To onemogoča vodi pronicanje skozi reže med deščicami. Ob stenah pa se špranje zapolni s posebno PU maso, ki prepreči pronicanje vode pod deščice. Parket je po vrhu 3-D obdelan, kar preprečuje drsenje.


Parket v kopalnici


Obdelava parketa je lahko enaka kot v ostalih prostorih. Les je lahko oljen ali lakiran, vendar pa se v kopalnici ponavadi priporoča oljenje. Pomembno pa je, da ne pustimo vode dlje časa stati na podu in s tem omogočimo, da bi se vpila v les. Tla brišemo sproti. Potrebna je tudi občasna nega z oljem ali voskom. Zadostuje enkrat na dve leti. Za čiščenje pa zadostuje vlažna krpa in razumna uporaba čistila. Potrebuje torej nekaj več nege, a ni boljšega občutka za boso nogo.


Položite parket v vašo kopalnico in vsak dan podoživljajte udobnost narave.