Če nameravate imeti v svojem domu talno ogrevanje, ki je zadnje čase precej popularno, potem za vas ni primeren kar vsak parket. Priporočamo dvoslojni gotovi parket, ki je lahko lakiran, oljen ali surov. Obstaja v debelinah cca. 8-15 mm.


Najbolj optimalna debelina za talno gretje pa je okrog 10 mm, drugače je toplotni upor prevelik. Pri dimenzijah parketa pa se tudi raje odločimo za manjše, ker se bo parket pri talnem ogrevanju krčil in raztezal bolj intenzivno kot sicer. Pri manjši širini parketa je več fug, kamor se ta lahko širi. Temperaturno raztezanje zgornjega sloja parketa pa preprečuje spodnji nosilni sloj. Prav tako mu daje tudi večjo stabilnost, saj ima zgornji sloj tendenco, da bi se zaradi vlage v prostoru upognil v konkavno ali konveksno obliko.


Kljub temu pa nekatere vrste lesa niso primerne za talno ogrevanje, take so naprimer: bukev, gaber in javor. Pri polaganju parketa na talno gretje se priporoča polno lepljenje na površino, saj se le tako doseže najboljšo toplotno prevodnost.


talno gretje, primerno za parket


Poleg gotovega parketa pa je primeren tudi lamelni in kant parket, ki mu rečemo tudi industrijski parket. Le ta je zaradi majhnih dimenzij deščic izredno stabilen. Najbolj primeren je v debelini 10 mm.


Ko polagamo parket na talno gretje moramo paziti, da vlaga v cementnem estrihu ne presega 1,8% v anhidridnem pa 0,3%. Po vzpostavitvi talnega ogravanja večamo temperaturo po cca. 5 stopinj na dan, dokler estrih ne doseže temperature 30°C. To temperaturo držimo kakšen teden dni, nato pa naslednje dni ohlajamo po 3-5 stopinj na dan. Nekaj dni pred polaganjem parketa je potrebno temperaturo znižati na okrog 20°C in jo vzdrževati ves čas polaganja ter še vsaj 3 dni po koncu polaganja, saj s tem zagotovimo trdnost lepila.


Talno gretje in parket


Ko se boste končno vselili v vaš nov dom, je potrebno paziti le, da temperatura tal ne preseže 27°C, ker tako visoke temperature niso dobre za naše zdravje, lahko pa pride tudi do težav v materialu. Izogibajte se tudi prevelikim nihanjem temperature in vlage. Optimalna vrednost relativne zračne vlage v prostoru je nekje med 45% in 60%.